Povijest hotela

Građevina (gradnja gosp. E. Eiswera na mjestu današnjeg hotela «Central» – «na uglu Petrinjske ulice naspram kolodvoru») sagrađena je 1893. godine.

Građevina (gradnja gosp. E. Eiswera na mjestu današnjeg hotela «Central» – «na uglu Petrinjske ulice naspram kolodvoru») sagrađena je 1893. godine.

Zgrada je u povijesti imala višestruku namjenu – najprije je bila svratište s restoranom Amerika i vinskim podrumom. Od 1930. godine gosp. Antun Gregorić vodio je hotel do zatvaranja 1947. godine.

Do ponovna otvaranja hotela 1952. godine u prostorijama zgrade bile su smještene kancelarije ratnih vojnih invalida te menza radionica državnih željeznica.

Ugostiteljsko poduzeće «Hotel Central» osnovano je 29.12.1951. odlukom NO Grada Zagreba kada preuzima hotel i od tada uspješno posluje.

Godine 1960. zgrada dvokatnica djelomično je srušena te je prema jedinstvenom projektu ing. V. Ugrenovića 1957. –1959. i «Arhitektonskog projektnog biroa UGRENOVIĆ – Zagreb» 1960. godine željezara Sisak u skladu s projektom i radioničkim nacrtima izradila skeletnu čeličnu konstrukciju zgrade sa četiri kata i mansardom.

U razdoblju od 1994. do 1996. izvršena je rekonstrukcija pročelja, krova i dijela soba kada stoljetna građevina – hotel dobiva današnji izgled.

Ovješena ventilirajuća aluminijska strukturalna fasada prema projektu «Interkonzaltinga» iz Zagreba na čelu s ing. arh. Rankom Lukasom i Antom Laburom prvi put izvedena je u Republici Hrvatskoj na metalnoj nosivoj konstrukciji s kaljenim reflektirajućim staklima i oblogama ALUCOBONDA, oblaganjem pročelja prizemlja crnim poliranim granitom Nero Assoluto te prekrivanjem krovne površine bakrenim limom. Godine 2001/2002. hotel je u potpunosti klimatiziran, 2007. godine uređena je dvorana Tomislav, a 2015. izvršena je adaptacija, uređenje i opremanje 27 komfornih soba i kupaonica, recepcija i blagovaonica. Godine 2019. izvršeno je uređenje i opremanje 16 komfornih soba i kupaonica, 2022. godine izvršena je adaptacija, uređenje i opremanje 8 komfornih soba i kupaonica, a 2023. godine izvršena je adaptacija, uređenje i opremanje 10 komfornih soba i kupaonica gdje hotel dobiva svoj konačan izgled.